munka, elvek, tervek, célok

 

A MIE Kft. főtevékenysége kutatás és fejlesztés, minden mással csak ezt kívánja erősíteni. Célja, hogy a számítástechnika tömeges alkalmazásának a műszaki feltételeit javítsa. Ezeket a feltételeket kutatja és kielégítésükhöz új informatikai és elektronikus eszközöket fejleszt.

 

Az egyik javítandó műszaki adottság a szövegbevitel ember-gép kapcsolata. Sok új eszközzel és módszerrel próbálkoznak, de a remények és szükségletek ellenére a hagyományos írógépbillentyűzés  maradt eddig az uralkodó.

 

A mi munkánk alapja egy elsősorban szövegbeadásra szánt viselhető egykezes helyzetfüggetlen bemeneti eszköz lejárt 1987-es szabadalma - a World Intellectual Property Organization (WIPO) tette közzé 93/15476-os számon. Ez egy kézre szerelt menüválasztó, kereskedelmi néven "ujjakra nőtt billentyűzet". Létezik a hagyományos qwerty billentyűzetnek és az egérnek a teljes funkcionalitását ezen eszközzel megvalósító algoritmus, amely ugyanazzal a funkcionalitással tökéletesen kivitelezhető érintőképernyőn is. Mindkettőn rendelkezik ugyanazzal az előnnyel: a kéznek az érintőképernyőn íróvesszővel végzett műveleteit - az "ujjakra nőtt billentyűzet"-hez hasonlóan - nem kell követnie a tekintetnek, mint ahogy azt az érintőképernyőn szokásos megoldásoknál kell. A tekintet, így a figyelem folyamatosan a szövegbeadás helyén alakuló ábrára koncentrál. Ott előidézi és követi a beadott jelet fölépítő kiválasztást. Ezért ezt betűépítő írásnak, vagy jelválasztó írásnak nevezzük.

 

A munkánk eddigi eredményeit a fenti szabadalmi publikáción túlmenően három tudományos konferencián tettük közzé. Ottani és újabb közléseink ezen a www.mie.ehc.hu internetes honlapon jelennek meg. Legutóbb a szoftver kódolásának az indításaként négy munkahipotézisünk bizonyítását szolgáló egyetemi, informatikusi Master és/vagy PhD disszertációk számára fogalmaztunk meg fejlesztési célt. A disszertációkhoz készített programokkal a fejlesztési munkánk első lépéseit megtennénk, és az üzleti bevezetéshez bizonyítékot szolgáltatnánk arról, hogy új szövegbevitelünk közben több a kezelő másra irányítható maradék figyelme, kevesebb hibát ejt, a folyamat gyorsabban betanulható és kevésbé fárasztó. További fejlesztést az első piacra bocsátásig kb. 10 informatikus emberév finanszírozásával tudnánk teljesíteni. Ehhez szakmai finanszírozó partnert keresünk.

 

Szoftver eszközeinket bármely gazdálkodó által elérhető partnerségi megállapodás keretében a MICROSOFT-tól kedvező áron vesszük igénybe.

 

                                                                                                            MIE Kft.

                                                                                             Fodor Dezső ügyvezető